Heeft stress invloed op je gewicht ?

Velen van jullie zullen misschien eerder denken dat je afvalt van het hebben van stress. Je bent per slot van rekening gejaagd en je staat constant " aan ". Maar in je lichaam gebeurt er heel iets anders. Constant verhoogde activiteit van je stress systeem heeft veel invloed op je hormonen en op je eet gedrag. Een van de factoren die verhoogde langdurige stress kunnen geven zijn emoties. Hieruit voort komt het emotie eten. Wat is dat?

Emotie eten.

Je voelt je slecht door verdriet, boosheid, machteloosheid of frustratie.  De meeste mensen leven graag in veiligheid. En willen zich zo snel mogelijk weer goed voelen. We kiezen dan graag voor de snelste- en makkelijkste weg. Met andere woorden; we gaan niet sporten, maar pakken meteen naar iets lekkers in de vorm van snel (suikerrijk) voedsel of een alcoholisch drankje. Hierin vinden we comfort en veiligheid. En het mooie is dat het ook nog eens een snelle beloning geeft. Het gevoel van lekker zoet, zout of vet of ontspanning. Echter kort daarop komt het schuldgevoel. Je denkt " zie je wel het lukt me toch niet om te lijnen ". En de cirkel is rond en je graait weer in de koelkast, koekjes trommel of chipszak.

De invloed van hormonen.

Stress geeft zoals we weten een verhoging van adrenaline en cortisol in onze bloedbaan en weefsels. Ons lichaam denkt dat we moeten vechten of vluchten. We hebben dus meer energie nodig om ons hierop voor te kunnen bereiden. Dit betekent dat we spieren gaan afbreken om meer eiwitten te kunnen vrijmaken voor energie alsook dat we onze darmwand verder open zetten om meer suikers, water en natrium toe te laten. Echter dit geeft natuurlijk ook andere organismen de mogelijkheid om onze bloedbaan binnen te dringen. Zoals grotere voedseldeeltjes, bacterien, schimmels en virrussen. Het immuunsysteem komt in actie en zorgt voor een " laaggradige ontsteking ". Dit kost ons lichaam veel energie. Meer glucose in ons bloed zorgt voor toename van het hormoon insuline. Dit zet bij ons een honger gevoel aan wat op dat moment niet functioneel is. We pakken dan weer naar slecht en snel voedsel en slaan dit op in onze vetcellen. Met voorkeur in ons buikvet. Want onze spieren hebben geen energie nodig. De cirkel is weer rond. 

We kunnen dus dikker worden door stress.